BOEi en Gemeente Uithoorn presenteren plannen voor ‘Rietveldkerk’

Nieuwe plannen voor wonen, werken en theater.

De kerk, een gemeentelijk monument, werd in 1965 in gebruik genomen en is door zijn halve kubusvorm en hoge ramen een fraai voorbeeld van het ‘Nieuwe Bouwen’. Rietveld bedacht naast een kerkfunctie ook een filmzaal en crèche voor het gebouw. De beroemde architect maakte de voltooiing van zijn enige kerk niet meer mee: het jaar vóór de ingebruikname van De Hoeksteen in juli 1965 overleed hij, waarna het werk door medewerkers Johan van Dillen en Johan van werd afgemaakt. De Hoeksteen geldt daarmee als het laatste ontwerp van Rietveld.    

Sinds 1985 deed ‘De Hoeksteen’ dienst als kantoorruimte en bibliotheek. In 2016 is de Gemeente Uithoorn via een tenderprocedure op zoek gegaan naar een nieuwe eigenaar voor het monumentale pand. Saskia Kemperman van Het Verschil won met haar plan voor een theater en vroeg BOEi de kerk over te nemen en de restauratie en herbestemming uit te voeren. Jeroen ter Maat van Strategie Architecten tekende voor het ontwerp.

Arno Boon, directeur BOEi: “Herbestemming van kerken is vaak geen gemakkelijke opgave, maar Rietveld was zijn tijd ver vooruit door op de tekentafel naast de kerkruimte al verschillende andere functies te bedenken. Wij brengen de theaterfunctie, die in 1985 verdween, weer terug inclusief de door Rietveld ontworpen stoelen.  De ‘kubus’ van Rietveld begint binnenkort daarmee aan een derde leven en we zijn er trots op dit op 15 maart te mogen presenteren.”

INCOMBINATIE gaat de communicatie verzorgen.